Ponsen

Ponsen is het maken van gaten, vormen of patronen in metalen plaatwerk. Hierbij wordt de vorm met hoge kracht uit de plaat geslagen. De open vorm kan een functionele producteigenschap zijn, maar ook onderdeel van het ontwerp. Deze bewerkingstechniek kan worden toegepast op elke metaalsoort. Wij werken met toepassingen in staal, aluminium, roestvrij staal en RVS. Ponsen is een goed alternatief voor metaalbewerking doormiddel van lasersnijden of boren.

Wat is metaal ponsen?

Bij ponsen wordt gebruik gemaakt van een professionele ponsmachine. Die drukt de gewenste vorm met grote kracht uit het metaal. De meest voorkomende ponsmachines zijn gatenponsen, die ronde gaten in het plaatmateriaal drukken. Afhankelijk van de grootte van de gaten, kan er een diameter van 3 tot 120 millimeter worden geponst. Met ponsen hoeven overigens niet altijd gaten in het materiaal te worden gemaakt, deze bewerkingstechniek kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om hoeken af te ronden. Onze ponsmachine is computergestuurd en biedt eindeloze mogelijkheden om de vorm van je metalen producten te finetunen. Hij werkt snel en efficiënt en draagt op een slimme manier bij aan massaproductie. Wil je meer weten over de mogelijkheden, of een specifiek ontwerp aan ons voorleggen? Vraag gratis en vrijblijvend een brainstorm aan met onze specialisten. We schuiven graag aan om jouw plannen onder de loep te nemen!

 • De vorm en functie van je metaal finetunen
 • Snel en efficiënt complete massaproducties ponsen
 • Elke gewenste vorm is mogelijk
 • Plan een gratis brainstorm!

De Voordelen Van Ponsen

Een groot voordeel van ponsen is dat je hierbij geen last hebt van knipranden en mogelijke beschadigingen aan het plaatwerk, die bij boren wel kunnen ontstaan. De ponsmachine drukt de gewenste vorm uit het plaatmateriaal. Hierbij is er sprake van evenredige druk. Het metaal wordt dus niet gebogen of bewerkt om de juiste vorm te kunnen maken. Ponsen is daarnaast een hele efficiënte manier van produceren. Dit maakt het uitermate geschikt voor massaproducties, waarbij in korte tijd veel geproduceerd moet worden. Producten voor de consumentenmarkt bijvoorbeeld, of onderdelen hiervan. Wil je meer weten over de mogelijkheden van ponsen? We helpen je graag aan het juiste advies!

Vraag een offerte aan!

Klinkt dat ook als jouw way-to-go? Laten we kennismaken. Dit kan bij ons op kantoor, of in een call. Samen sparren en frisse ideeën op doen om jouw bedrijf en product te innoveren. Aan de hand van dit gesprek krijg je van ons, naast de nodige inspiratie, een vrijblijvende offerte op maat.

  Kwalitatief metaal ponsen

  Ponsen levert een perfect eindproduct op tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Afhankelijk van de wensen, maken onze specialisten een ontwerp. Hierbij wordt rekening gehouden met de gewenste vorm, het materiaal, de afmetingen en een juiste werking van het product. Voorbeelden van producten die geponst kunnen worden zijn: roosters, verkeersborden en onderdelen van machines zoals cv-ketels en witgoed. Deze techniek wordt veel gebruikt in de infrastructuur, sanitair en interieurbouw. Door het uitdrukken van het metaal ontstaat aan de zichtkant een kleine afronding en geen oneffenheden. Hierdoor is nabewerken meestal niet nodig en kan ook voorgelakt plaatwerk wordt geponst.

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Wanneer het gaat om de bewerking van de plaat, wanneer het gaat om de vorm die uit het materiaal komt, wordt de bewerking stansen genoemd, de vorm is daarbij het beoogde product, niet de gemaakte opening zoals bij ponsen.
  Na het overleggen of maken van een tekening
  Lasersnijden is ideaal voor het maken van complexe vormen en ponsen is meer geschikt voor grotere series.
  Ponsen en stansen voor maatwerk en grote series, snelle levering bij continu productie.