Puntlassen

Puntlassen wordt gedaan met een puntlasapparaat. Met deze verbindingstechniek worden twee producten op elkaar geplaatst en wordt een klein gedeelte van het materiaal gesmolten, door gebruik te maken van een grote stroomsterkte. Hierdoor ontstaat een samensmelting en een puntvormige las: een puntlas. Puntlassen kan gebruikt worden bij staal, roestvaststaal (RVS), aluminium en gegalvaniseerd staal.

Hoe moet je puntlassen?

Puntlassen gebeurt met een geautomatiseerd puntlasapparaat. Die wordt ingesteld door een CNC-operator. CNC staat voor ‘Computerized Numerical Control’. Het zorgt ervoor dat de machines tot op de millimeter nauwkeurig werken. Simpel gezegd krijgt het metaal bij puntlassen een flinke stroomstoot. Dit wordt geconcentreerd op een klein oppervlak en met een hoge temperatuur, wat ervoor zorgt dat twee losse delen zich aan elkaar versmelten. Doordat de machines computergestuurd zijn, kunnen ze niet alleen zeer nauwkeurig werken maar ook dag en nacht door draaien. Wij kunnen dus in relatief korte tijd grote oplages puntlassen en een complete productlijn opleveren.

Puntlassen | Van Veen Metal Products

Hoe sterk is puntlassen?

De lasvormen bij puntlassen, de naam zegt het al, zijn in puntvorm. Hoewel de verbinding van metaal wel sterk is, focust die zich op 1 hechtingspunt. Dit maakt de lasverbinding minder sterk dan wanneer deze over de volle lengte van de naad is aangebracht. Soms is dit echter niet nodig. Een materiaal als aluminium is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor puntlassen. Een ander voordeel is dat deze techniek wel kan worden toegepast op materialen die niet lasbaar zijn met de gebruikelijke technieken. Dit komt omdat je met puntlassen tot op de millimeter nauwkeurig werkt. Daarnaast is het ook mogelijk om ongelijksoortige materialen zoals aluminium-staal, gecoate aluminiumlegeringen of materialen met ongelijke dikte kwalitatief te verbinden door ze te puntlassen.

De Voordelen Van Puntlassen

Puntlassen biedt voordelen voor bedrijven die snel een nieuwe productlijn willen opstarten. Zo is het bijvoorbeeld uitermate geschikt voor massaproductie en een relatief goedkope verbindingstechniek. We hebben deze én alle andere voordelen voor je op een rijd gezet! Wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze specialisten vertellen je er graag alles over.

  • Er kan op hoge snelheid worden gewerkt 
  • Eenvoudige bediening
  • Uitstekend te automatiseren voor massaproductie
  • Puntlassen is een relatief goedkope techniek
Tig lassen

Puntlassen Toepassen

Bij puntlassen mogen de plaatdiktes van de twee elementen die aan elkaar worden gelast niet te veel van elkaar afwijken. Het is te gebruiken bij materiaal van 0,5 tot en met 3 millimeter dik. Omdat we hierbij niet over de volle lengte lassen, is de verbinding minder sterk dan bij andere technieken: stiftlassen bijvoorbeeld. Het kan alleen worden gebruikt voor overlapnaden. Wil je weten of jouw ontwerp geschikt is voor puntlassen? Plan gratis en vrijblijvend een brainstorm met onze vakmannen!

  • Geschikt voor massaproductie
  • Een snelle en goedkope bewerkingstechniek
  • Te gebruiken voor overlapnaden
  • Plan een gratis brainstormsessie!

Vraag een offerte aan!

Klinkt dat ook als jouw way-to-go? Laten we kennismaken. Dit kan bij ons op kantoor, of in een call. Samen sparren en frisse ideeën op doen om jouw bedrijf en product te innoveren. Aan de hand van dit gesprek krijg je van ons, naast de nodige inspiratie, een vrijblijvende offerte op maat.