7 manieren om metaal te bewerken

In onze moderne wereld, zien we overal om ons heen metaal. Het wordt op vele manieren toegepast, zowel in producten voor consumenten als in industriële machines en andere bedrijfsmatige apparatuur en gebruiksvoorwerpen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe dit metaal wordt gevormd? Dat kan op verschillende manieren. Hoe het wordt bewerkt is o.a. afhankelijk van de productspecificaties en van de soort en dikte van het metaal. Wij hebben 7 manieren om metaal te bewerken voor je op een rij gezet.

Welke soorten metaalbewerking zijn er?

Metaal bewerken kan op tal van verschillende manieren. Door het te lassen bijvoorbeeld, te ponsen, walsen, boren, tappen en draadsnijden. Al deze mogelijkheden, maken het een goede grondstof voor producten, dat breed inzetbaar is voor bedrijven en particulieren. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij maken het voor je! Metaal is bovendien ‘ijzersterk’ en gaat jaren mee. In dit artikel hebben wij de verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

1.    Ponsen

Metaal ponsen wordt gedaan met een professionele ponsmachine. Die drukt de gewenste vorm met grote kracht uit het metaal, waardoor er een opening (gat) ontstaat. Afhankelijk van de grootte van de gaten, kan er een diameter van 3 tot 120 millimeter worden geponst. Wat ook kan is het ponsen van hoeken en randen, waardoor die een andere vorm krijgen.

2.    Lasersnijden

Kies je ervoor om metaal te laten lasersnijden? Dan snijden wij het met behulp van de lasermachine in onze fabriek in 2 of meer delen. De laserstraal verhit het metaal, waardoor het loskomt. Het voordeel van deze techniek is dat het snel gerealiseerd kan worden en dat de snijrand zeer nauwkeurig wordt aangebracht, zonder dat er oneffenheden ontstaan.

3.    Lassen

Bij lassen zie je waarschijnlijk een vakman voor je met een wit masker en een handlasser. In onze fabriek werkt dit iets anders. Wij lassen staal, aluminium en RVS is grote formaten en oplages. Dit doen we met een professionele lasmachine en verschillende lastechnieken: TIG lassen bijvoorbeeld, MIG-MAG-lassen, puntlassen en stiftlassen.

4.    Walsen

Walsen is een techniek waarbij metaal wordt ‘gerold’ en wordt daarom ook wel rolbuigen genoemd. Het plaatwerk wordt door 2 of meerdere draaiende buizen gerold. Hierin wordt de druk steeds verder opgevoerd, totdat de gewenste vorm ontstaat. Wij kunnen staal, aluminium en RVS voor je walsen in onze fabriek.

5.    Boren

Boren is een welbekende manier om metaal te bewerken. Iets dat thuisklussers regelmatig met de handboormachine doen, maar wij in grote getalen in plaatmateriaal tot 120 millimeter dik. Zo ontstaan er gaten in het metaal, die eventueel nog kunnen worden nabewerkt voor een optimaal resultaat.

6.    Tappen

Tappen is een metaalbewerkingstechniek die wordt gebruikt om schroefdraad te kunnen aanbrengen. Deze techniek kan alleen in combinatie met een andere vorm van metaalbewerking worden gedaan, omdat het noodzakelijk is dat er eerst gaten in het metaal worden gemaakt.

7.    Draadsnijden

De laatste vorm van metaalbewerking is draadsnijden. Ook dit wordt gebruikt om schroefdraad te kunnen aanbrengen in metalen producten. Er worden stukjes metaal weggesneden, waardoor een spiraalvormige groef ontstaat. Dit schroefdraad kan zowel aan de buiten-, als binnenzijde van een product worden aangebracht.